Meynes
Meynes ligt op de hellingen van de heuvels van 'les Costières', en steekt uit boven het dal van de Gardon. Het is een Middeleeuws dorp, dat een rijk historisch verleden in overeenstemming doet komen met een modernisme, dat de tradities respecteert. In het Karolingische tijdperk Medenas geheten, was het dorp versterkt en was afhankelijk van de markiezen van Monteynard. In Meynes bevond zich het gehucht van Les Tuileries met zijn huizen, prachtig gebouwd, van platte bakstenen, afgewisseld met ronde keien en 13 ovens ( 8 voor het potten bakken en 5 voor dakpannen te bakken ). Het landelijke karakter van Meynes wordt bevestigd door zijn wijngaarden, zijn beplantingen van olijfbomen, zijn groenteteelt en boomkwekerijen, die het voornaamste deel van zijn economische activiteit vormen.
 

De moeite waard:

 

- De beroemde fontein van Font-Cluse met geneeskrachtige eigenschappen. Karel de Grote, François Iste, Marguerite de Valois, Louis XIII en vele anderen kwamen er water halen.

- Het kasteel van Clausonne ( buitenkant )

- Stierenrennen in de straten.

 

 

Wat men niet moet missen:

 

- Het historische centrum van het oude Meynes en zijn kerk uit de XIIe eeuw, die door de Tempelieren versterkt was en weer opnieuw is gebouwd in de XVIIIe eeuw : klokketoren met waterspuwers uit de XIIe eeuw.

- Het altaar van de kerk, dat uit de Ve of VIe eeuw dateert. Talrijke graven en een belangrijk Gallo-Romeins meubilair.

- Overblijfselen van de Tempelieren

- De Latijnse grafinscriptie, in de muur van een huis uit de XVIIe eeuw : grafschrift van Rutilia Marcella

- Het gemeentelijk open lucht zwembad

- De wekelijkse markt op Woensdagmorgen.