Domazan

In de gallo-romeinse tijd komen we de naam "Villa Domazanum" tegen. In de middeleeuwen vinden we deze naam terug in de vorm van "Dom Mazan". De etymologie hiervan is mogelijk : DON, meester of seigneur en MAZAN: mas, wat will zeggen: landhuis. Ofwel het Landhuis van de Seigneurs.

Domazan ligt halverwege tussen Nîmes en Avignon. Het hoort bij de mediterrane Languedoc maar bezit de charme en poëzie van het Provençaalse landschap.

Het dorp ligt in de Briançon-vallei, omringd door hellingen. Van tijd tot tijd kan de natuur hier woest te keer gaan. Vroeger stroomde de Briançon door het hele dorp, maar stapsgewijs werd hij overdekt en is nu volledig ondergronds.

De terrassen die rond Domazan in het quartair gevormd zijn door de Rhône, bestaan uit zandhoudende klei, bedekt met grote rivierkeien die in de volksmond "fredjaou"genoemd worden. Hier zijn voorwerpen van silex gevonden, de eerste werktuigen van onze verre voorouders, waaruit we kunnen afleiden dat de streek al bewoond is sinds het "Chasseen-tijdperk" : 3500 tot 2500 voor Chr.

De bewoners van de streek zijn hoofdzakelijk landbouwers. In 1923 werd hun streek geklasseerd als Appelation d'Origine Contrôlée "Côtes du Rhône".

Sinds de jaren zeventig kent de gemeente een bloeiende industrie, die zich ontwikkelt op het industriegebied van Signargues en de economie van

het dorp verrijkt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De moeite waard :

 

- Het huis van Jeanne d'Arc, gesierd met een jakobsschelp, uitgehouwen in de steen. Volgens de legende is deze schelp het symbool van een halteplaats voor de pelgrims naar Santiago de Compostela. U ontdekt hier ook een krijgersbuste en een standbeeld van Jeanne d'Arc. Deze beeldhouwwerken

dateren vermoedelijk uit de renaissance,

- Het huis tegenover de bar, gesierd met "Medusa-hoofden",

- Het centrale dorpsplein (vroeger verhieven zich hier stadswallen, gebouwd in maart 1391),

- De weekmarkt op dinsdagochtend, op het plein voor het gemeentehuis.

 

 

 

Wat u niet moet missen :

 

- De kerk Notre Dame de Rouvière in romaans-byzantijnse stijl, uit de 13 eeuw,

- De klok van de klokkentoren uit 1818, die nog steeds in gebruik is,

- De kapellen uit de 16 en 17 eeuw, gebouwd om de kerk uit te breiden,

- Het kasteel uit de 14 eeuw, zijn binnenplaats en toren.