Argilliers
Vroeger was Argilliers onder de bescherming van de Baron van Castille en nu is het een klein vredig dorpje, dat aan de voet van de heuvels van de « garrigues » gelegen is op een hoogte van 70 meter. Het is herkenbaar aan het kasteel van Castille, dat aan de weg van Uzès naar Remoulins ligt en het oude kerkhof ligt er tegenover. In de XVIIIe eeuw had Gabriel-Joseph de Froment, de Baron van Castille, een buitengewoon origineel mens, ondernomen zijn kasteel een nieuw uiterlijk te geven in de vroegere stijl van de Italiaanse inspiratie evenals de aanleg van een groot park rondom zijn kasteel, afgebakend door vreemde contructies, die volgens een geometrische lijn geplaatst waren.
 

De moeite waard om te zien:

 

- Het kasteel van Castille ( historisch monument ) : een paviljoen uit de XVIe eeuw, geflankeerd door ronde hoektorens en omringd met zuilen ; een voorplein in een halve cirkel, geïnspireerd door de zuilengalerij van Bernin in Rome ( aan de buitenkant).

- De kerk Notre Dame de l'Assomption uit de XIXe eeuw ( buitenkant )

- Het park met bouwkundige werken, voor gebruik en versiering.

- De triomfboog, gebouwd voor de viering van Austerlitz, en die vervolgens de boog van de « restauratie » geworden is, de « pointu » ( spitse ) genaamd.

- De duiventil, bedekt met een kleine koepel en een wassende maan, die de « C » van Castille uitbeeldt, en « le château d'eau » ( watertoren )genoemd wordt,

- Het oude kerkhof : het graf van de Baron en van de Prinses de Rohan, monument van Edouard ( de zoon van de Baron ),

- De wandeling in het dorp.

 

Wat u niet moet missen:

 

- De wegbeschrijving van de wandeling van het Aquaduct : overblijfselen van het Romeinse aquaduct : de brug van Bornègre, die op dit wandelpad ligt.