Aramon

Op de rechteroever van de Rhône gelegen, halverwege tussen Avignon en Beaucaire ( zie pagina « Pont du Gard en omgeving » ), spreidt het dorp zich uit als een amphitheater aan de voet van zijn kasteel, dat op een rots gebouwd is.

In alle tijden was het dorp een veilige schuilplaats voor zeelieden, en zijn haven activiteit, die al belangrijk was sinds de Romeinse tijd bereikt zijn hoogtepunt in de XVIIe eeuw.

Olie, wijn, zout en granen vertrokken vanuit Aramon naar heel Frankrijk. Terwijl het een agrarisch dorp was tot de jaren 1960 met zijn talrijke werkplaatsen van mandenmakerij, kent Aramon in onze dagen een nieuwe opbloei dankzij de vestiging van industriëen en dankzij de werken van de Compagnie Nationale du Rhône om stroomafwaarts de stuwdam van Vallabrègues te bouwen.

Het heeft zijn agrarische bestemming weten te handhaven : kwekerij van fruitbomen, wijnbouw en van de olijfboom en daarbij het restaureren van zijn bebouwd erfdeel, waarvan de talrijke herenhuizen uit de XVe tot de XVIIIe eeuw getuigen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De moeite waard :

 

- de wandelweg G 42 A (van Saze naar Théziers, Montfrin, Comps via Aramon en de « Grande Palun » ) en hun « capitelles », met als vertrekpunt Aramon.

- De wandeling over de vroegere kades langs de Rhône,

- De ontdekking van « l'Ilot d'Alfred » in het natuurlijke gebied van la Lône ( 10 ha ),

- De wekelijkse markt op Woensdagmorgen.

 

 

 

Wat u niet moet missen :

 

- Het oude centrum : de kerk St. Pancrace ( XIIe – XVIIe eeuw ). Romeinse grafzuilen uit de Ie eeuw binnen en buiten de kerk,

- De particuliere hotels uit de XVe tot XVIIIe eeuw : van Forton – Jossaud – Posquières – Laudun – St. Jean – Choisity.,

- Het kasteel, dat eigendom is geweest van Diane de Poitiers, de « landsheer » van Aramon, in de XVIe eeuw met zijn park van 7 hectaren ( bezichtiging alleen van de buitenkant onder begeleiding ),

- De traditionele feesten van St. Martin op 11 November en van St. Jean op 23 Juni, het jaarlijkse dorpsfeest begin September. Bezichtiging van het dorp met het Office de la Culture et du Patrimoine ( OCPA ) : 04 66 62 97 28.