Het interpretatiepad La Pierre de Vers

 

 

Het interpretatiepad van Vers is een wandelcircuit van 4 km, opgesplitst in verschillende etappes (6).
Op elke etappe vinden we uitleg over een aspect in verband met de geschiedenis van de steen van Vers.

 

Het is een uitstekende manier en een mooie gelegenheid om geschiedenis en wandelen, sport en ontdekking van het erfgoed in onze streek te combineren.

 

Voordat u dit interpretatiepad inslaat, geven we hier vast wat uitleg over de beroemde steen:

 

De steen van de Pont du Gard wordt traditioneel gewonnen uit de steengroeven van Vers en Castillon. Door zijn porositeit is hij zeer goed bestand tegen slechte weersomstandigheden. Het is een zachte steen gemakkelijk te bewerken. Vanwege deze kwaliteit is de productie sinds de jaren 70 hoofdzakelijk gericht op decoratieve toepassingen (balusters, zuilen, bekleding…) en open haarden…80% van de gewonnen steen is onbruikbaar en geklasseerd als nutteloos.

 

De groeven beslaan een oppervlakte van zo’n vijftig hectare ten noorden van het dorpje Vers en worden ontgonnen door steenhouwers. Om de gevolgen voor het milieu zoveel mogelijk te beperken, doen de steenhouwers een beroep op risicobeperkende oplossingen. Hun belangrijkste uitdaging: water besparen en de grondwaterspiegel op peil houden.

 

Wilt u meer weten over de steen van Vers, dan blijft u niets anders over dan op pad te gaan, naar het punt waar de steen gewonnen wordt.